Juny 2018 #53
Decoració

Trucs per triar la pintura de la paret

T’expliquem com triar el color i el tipus de pintura per a les parets de la teva casa segons l’ambient que vulguis aconseguir en cada estança.

Canviant el color de la paret pots renovar l’estil i la decoració de la teva llar. Les dimensions de l’espai i la lluminositat són dos aspectes clau per triar una tonalitat o una altra, a més de tenir en compte la sensació que voldràs transmetre en cada ambient, ja que els colors tenen la capacitat d’influir en l’estat anímic, causant diferents efectes.

Temperatura del color, espai i lluminositat
Existeixen dos tipus de temperatura dels diferents colors del cercle cromàtic, els freds i els càlids. Les tonalitats fredes com les blaves, verds, violetes i grisos transmeten sensació de relaxació i serenor, per tant són perfectes per a estances com el dormitori i el bany en les quals es busca multiplicar la percepció de tranquil·litat.
D’altra banda, els colors càlids, vermells, grocs i taronges, els més vibrants i carregats d’energia són ideals per a espais comunitaris en els quals es necessita augmentar la capacitat de socialització, com el saló, menjador o la cuina. Això sí, en qualsevol cas, et recomanem utilitzar aquestes tonalitats amb mesura, per evitar espais massa excessius i saturats.
Tria gammes cromàtiques clares com ara els blancs, blaus pàl·lids, verds, grisos clars o rosats, per pintar les parets d’espais petits, ja que aconseguiràs multiplicar la sensació d’amplitud i lluminositat i reserva les tonalitats més fosques per a estances que comptin amb una superfície generosa i llum natural abundant, utilitzant-los per pintar una única paret i crear un focus d’atenció molt decoratiu.

Tipus de pintura per a les parets
A l’hora de triar el tipus de pintura, la més habitual és la pintura plàstica a l’aigua; és fàcil d’aplicar, no desprèn olors desagradables i s’asseca ràpidament. Les pintures mono capa proporcionen una cobertura total en una sola capa, però per poder utilitzar aquest tipus de pintura amb garanties, les parets han d’estar en perfecte estat. Si prefereixes les propostes ecològiques, trobaràs una àmplia gamma cromàtica de pintura fabricada amb matèries primeres d’origen mineral o vegetal, sense derivats del petroli.


Si estàs pensant a pintar les parets de la cuina o el bany, escull una pintura sintètica. Necessitaràs dissolvents per netejar-la, s’asseca de forma més lenta que la pintura plàstica a l’aigua, però et permetrà gaudir d’un acabat més resistent al desgast. A més, per a aquest tipus d’ambients, en els quals es genera un alt nivell d’humitat i condensació, podràs triar pintures antifúngiques, amb les quals aconseguiràs prevenir els bacteris eliminant també l’aparició de floridura.

L’acabat perfecte: mat o brillant
Per triar correctament hauràs de decidir també el tipus d’acabat, entre pintures mats, setinades o brillants. Les pintures mat són la millor solució per a espais amb parets imperfectes o amb irregularitats, ja que et permetrà dissimular els defectes.
Les brillants es converteixen en una bona opció per a estances amb poca llum natural, ja que reflecteixen més fàcilment la lluminositat que reben; en aquest cas, les parets han d’estar perfectament llises i impecables. Finalment, existeixen les pintures amb acabat setinat, fàcils de netejar i molt agradables al tacte.

Llum i color
Tant la llum natural com l’artificial afectarà directament a la percepció del color que hagis triat, així com l’orientació de l’habitació o l’hora del dia. L’ús de bombetes incandescents produirà que la tonalitat que triïs es vegi més càlida i groguenca, amb les fluorescents, el color semblarà més fred, mentre que, amb llum natural de dia, el color es veurà més natural.
Per aquests motius, et recomanem que facis proves amb mostres de pintura a les parets reals que vagis a pintar, per poder decidir les tonalitats més apropiades. Aplica les mostres a la paret on incideix directament la llum natural, a les cantonades i a la paret que queda en penombra; espera que estiguin totalment seques per poder comparar els diferents tons i així triar definitivament.

Colors i estils decoratius
El color de la pintura també determinarà o potenciarà un estil decoratiu o un altre. Per a espais d’estil contemporani o nòrdic, escull tonalitats fredes i neutres, com els blancs i grisos. Per a ambients rústics, els colors relacionats amb la naturalesa com els pedres, verds i blaus resultaran perfectes per crear estances fresques i naturals. Finalment per a estances clàssiques, els tons més adequats són els càlids com els sorres, beix, ocres o vermells.

Notícies relacionades

Decorar amb parets d’obra vista

Com renovar el bany pintant les rajoles

Decoració feta amb degradat per a la teva llar

5 propòsits per decorar la teva llar el 2018

Half-painted, pintar a mitges la teva llar està de moda

<< tornar