Juny 2018 #53
Tendències

Noves tendències a les ciutats intel·ligents

Les ciutats intel·ligents o ‘smart cities’ utilitzen la tecnologia per millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Els últims avanços en aquestes ciutats estan relacionats amb l’urbanisme i s’apliquen a través d’iniciatives sostenibles i cíviques. A continuació, analitzem aquestes noves tendències i la seva implementació en algunes ciutats espanyoles.

Les ciutats intel·ligents o ‘smart cities’ es caracteritzen per l’ús de solucions tecnològiques per millorar el benestar de la població. Amb l’objectiu de facilitar el dia a dia dels ciutadans s’empren sistemes que automatitzen i optimitzen processos relacionats amb la sanitat, la seguretat, el transport o l’habitatge. Les ciutats intel·ligents també persegueixen reduir el consum energètic i les emissions de CO2, facilitar les gestions administratives dels ciutadans i millorar la mobilitat i la seguretat de la població. En definitiva, les ‘smart cities’ són ciutats més eficients i sostenibles.

Urbanisme ‘smart’
La concentració de població en grans ciutats provoca uns majors índexs de contaminació i de despesa energètica. Per solucionar aquests aspectes, a les ciutats intel·ligents es busca potenciar l’eficiència energètica a través de recursos sostenibles com els transports elèctrics i l’ús de materials renovables en la construcció dels edificis. La implementació d’edificis energèticament eficients, els denominats Edificis de Consum Energètic Gairebé Nul, i la utilització de materials com el plàstic reciclat, el bambú o el cartó en la construcció d’immobles són pràctiques cada vegada més esteses en les ‘smart cities’.

D’altra banda, en algunes ciutats intel·ligents s’ha replantejat l’ús de l’espai públic amb l’objectiu de millorar la qualitat ambiental. És el cas d’Aspern, una ciutat a l’àrea metropolitana de Viena on es preveu construir un anell de vies al voltant del parc central que connectarà a peu tota la ciutat. Els nous dissenys urbanístics a les ciutats intel·ligents també inclouen solucions en els equipaments. Per exemple, pantalles de publicitat digitals; rajoles intel·ligents que en trepitjar-les generen energia per als fanals; sensors en contenidors d’escombraries que activen una alarma d’avís als serveis de neteja quan arriben al seu límit; o bancs que inclouen un panell solar per carregar mòbils.

Tendències en ciutats intel·ligents d’Espanya
La introducció de sistemes tecnològics intel·ligents a les ciutats espanyoles es realitza a través de nous plantejaments urbans i iniciatives mediambientals i cíviques.

A Madrid s’ha promogut des de la seva administració local una aplicació mòbil amb la qual els ciutadans poden comunicar qualsevol incident a temps real des del seu smartphone amb només enviar una foto i la localització del succés. La capital espanyola compta, a més, amb un Smart Lab, un centre on es promou l’intercanvi de projectes sobre ciutats intel·ligents.

Barcelona va ser escollida el 2015 la ciutat més intel·ligent del món per les seves aplicacions tecnològiques en enllumenat i mobilitat. Els projectes que fan de Barcelona una ‘smart city’ inclouen una xarxa d’autobusos amb rutes ortogonals per millorar la mobilitat, un sistema de telegestió del reg per a espais verds i una aplicació mòbil que facilita als conductors gestionar el pagament de l’àrea verda de l’aparcament.

Santander destaca per una gestió intel·ligent de l’aparcament a la seva zona portuària a través de sensors instal·lats sota l’asfalt i en els semàfors que detecten les places lliures i guien els conductors cap a elles.

A València es va implementar un sistema de sensors en espais públics per gestionar el soroll urbà. També un sistema telemàtic que informa de qualsevol servei municipal a temps real i una plataforma digital amb la qual els ciutadans poden realitzar tots els tràmits oficials de forma telemàtica.

Alguns edificis municipals de Màlaga s’han construït amb criteris d’eficiència energètica: l’Observatori de Medi ambient Urbà, la incubadora d’excel·lència Promálaga o la seu dels Serveis Múltiples Municipals. En el Paseo Marítimo de la Misericordia alguns fanals s’autoabasteixen per energia solar fotovoltaica i altres eòlica, a més de comptar amb un microgenerador eòlic per produir electricitat sense contaminar.

Notícies relacionades

Ciutats cada vegada més intel·ligents

El futur de les ciutats intel·ligents a debat

Ciutats bike friendly

6 tendències en arquitectura i habitatge

<< tornar