Juny 2018 #53
Decoració

Com triar correctament les cadires del menjador

Al costat de la taula de menjador, les cadires són un element fonamental per crear un espai proporcionat, confortable i, per descomptat, decoratiu.

A l’hora de triar les cadires has de tenir en compte les característiques de l’espai i el tipus de material, a més del disseny. A continuació, et donem alguns consells perquè triïs de forma adequada.

Qüestió de mesures
La mida de la teva taula de menjador marcarà la quantitat de cadires que podràs col·locar. Tingues en compte que cada comensal necessita uns 60-65 centímetres, per poder asseure’s còmodament, per tant, per poder col·locar 3 cadires a cada costat i una a cada capçalera, la taula haurà de mesurar com a mínim 180 centímetres de llarg. Si t’agraden les cadires amb braços, hauràs de sumar 10 centímetres a cadascuna per poder gaudir d’un espai confortable i proporcionat a la taula.

No t’oblidis de la forma de les potes de la taula de menjador. El seu disseny condicionarà també el tipus i nombre de cadires que podràs col·locar. Si les potes es troben disposades a les cantonades, tindràs més espai per situar-les en els laterals, en canvi, si has triat una taula amb potes en forma d’aspa, per exemple, molt juntes a les capçaleres, aquestes quedaran inutilitzades i no podràs col·locar cap cadira en els extrems, comptant només amb l’espai dels laterals. Per aconseguir un equilibri visual, pots unificar el material de les potes de les cadires amb el de la taula.

La col·locació ideal
Procura no col·locar-les massa juntes. Per evitar que l’ambient es vegi massa recarregat és preferible que col·loquis tres cadires a cada costat, en lloc de quatre massa enganxades. Si necessites cadires extres per a moments puntuals pots tenir alguns models plegables o apilables per utilitzar-los quan els necessitis. En el cas de menjadors de dimensions reduïdes, procura escollir cadires amb el respatller baix, perquè la sensació d’amplitud visual sigui major. Utilitzant dissenys transparents –de metacrilat, plàstic o polipropilè– aconseguiràs aportar lleugeresa a l’espai.

Tipus de materials
Les cadires entapissades són una de les propostes més utilitzades pel seu confort i versatilitat, ja que poden adaptar-se a qualsevol estil decoratiu, en funció del tipus de tapisseria que triïs. Atreveix-te a combinar elements de diferents estils, com una taula de tall contemporani i un joc de cadires entapissades amb vellut, d’estil Lluís XV o XVI, per exemple, per crear ambients amb més personalitat.

Les cadires de fusta són ideals per a menjadors d’estil contemporani, clàssic, nòrdic, rústic, etc. Això sí, tingues en compte el pes de la cadira; pots trobar peces robustes de fusta massissa que pesin massa i resultin incòmodes, tant per asseure’s com per moure-les fàcilment. Alguns dissenys icònics, com la clàssica cadira Thonet o la cadira Wishbone, un disseny d’Hans J. Wegner de 1949, s’han convertit en imprescindibles per a tot tipus d’ambients, per la seva lleugeresa i naturalitat.
Les cadires de metacrilat, policarbonat, resina o fibra de vidre s’han convertit en una alternativa molt popular per dissenyar ambients actuals. Resulten fàcils de netejar i són molt resistents, per tant es converteixen en les peces perfectes per a menjadors d’ús diari i continuat. Atreveix-te també a combinar-les amb taules d’estil clàssic o rústic per crear espais singulars i eclèctics, molt afavoridors. Alguns models com la Tulip Chair de Eero Sarinen o la Cadira Panton, un disseny de Verner Panton de la dècada dels 60, s’han convertit en propostes de tendència, molt actuals.
Finalment, si t’agrada l’estil industrial, no t’oblidis de les cadires metàl·liques o de ferro. Tria peces amb respatller corbat, com la cadira Tolix, un disseny amb més de 80 anys de vida, perquè resultin més confortables.

Cadires iguals o dissenys diferents?
Si prefereixes decantar-te per un menjador eclèctic, podràs combinar cadires de diferents dissenys, tot i que, per evitar que l’espai es vegi massa desordenat i incoherent, procura que tinguin algun element en comú, com el material o el color, per crear una relació estètica adequada. En canvi, si prefereixes els ambients més tradicionals, escull cadires del mateix model.

Taules i cadires a joc, sí o no?
Depèn de la sensació que vulguis transmetre. Per a menjadors més atrevits, pots optar per col·locar una taula d’estil rústic marcat amb cadires de tall contemporani o a l’inrevés. D’altra banda, si prefereixes afegir serenitat i equilibri a l’espai, serà preferible que triïs elements que vagin a joc.

Notícies relacionades

Claus de la decoració wabi-sabi: la bellesa de la imperfecció

L’espart està de moda: coneix com incorporar aquest material a la decoració de la llar

Què és el hygge i com s’aplica a la llar

Decoració a l’estil Boho Chic

<< tornar