Juny 2018 #53
Decoració

Com habilitar un hivernacle a la teva terrassa

T’expliquem quins són els trucs essencials per habilitar un hivernacle a la terrassa del teu habitatge. Guanyaràs espai útil de l’exterior i gaudiràs de més llum natural tots els mesos de l’any.

Dissenyar un hivernacle a la terrassa per instal·lar una zona de descans, un saló o menjador d’exterior, o un racó de lectura en el qual relaxar-se, és un aspecte a tenir en compte quan decidim reformar la terrassa. Mitjançant un bon tancament de vidre aconseguiràs guanyar metres útils de l’exterior a l’interior, i gaudiràs de més llum natural integrant els espais interiors i exteriors per rendibilitzar l’ús de la terrassa durant tot l’any.

Orientació i ventilació de l’hivernacle
Si vius en una zona temperada, pots instal·lar l’hivernacle en una ubicació orientada cap al sud, d’aquesta manera gaudiràs d’una extraordinària llum natural sense passar massa calor. Si es tracta d’una construcció situada en una zona freda, ventosa i/o plujosa, l’ideal és que la zona del tancament miri al nord. En canvi, si la teva casa es troba al sud, amb una gran incidència de llum solar durant tot l’any, hauries de buscar una ubicació diferent, perquè l’hivernacle no es converteixi en un espai massa calorós. Si no comptes amb més opcions on col·locar el tancament, procura crear una ventilació creuada i protegir el sostre amb elements que impedeixin que l’excés de calor s’acumuli a l’interior.

Normativa municipal
Tingues en compte que abans d’envidrar, hauràs d’assegurar de complir amb la normativa vigent, especialment en edificis amb diversos habitatges, en què s’ha de tenir en compte la normativa de la comunitat i el consens amb la resta de propietaris. A més, si es tracta d’una obra que implica la transformació de la façana, hauràs de sol·licitar una llicència municipal a l’ajuntament corresponent.

Foto ©Admetller Coloma

Escollir el sistema d’obertura
Si vols dissenyar un hivernacle de vidre amb grans finestrals panoràmics, tria el sistema d’obertura de fronts corredissos; són molt senzills d’utilitzar, gràcies a les seves guies lliscants i pràcticament no ocupen espai d’obertura o tancament. A més, existeixen sistemes motoritzats que et permetran obrir i tancar les finestres amb un simple botó. No obstant això, els tancaments més utilitzats són amb fusteria o perfilaria vertical, de PVC, fusta o alumini; en aquest cas, et recomanem que escullis un vidre de doble o triple fulla, amb càmera aïllant, per mantenir la temperatura estable a l’interior.

Tancat per gaudir de les vistes
Pels espais amb vistes espectaculars, res millor que les cortines de vidre o vidres sense perfils verticals, un tipus de tancament pràcticament invisible que permet la fusió completa entre interior i exterior. En aquest cas, el gruix del vidre ha de ser temperat i calcular-se a mida per a cada tipus d’obra, ja que influeix la meteorologia, els canvis bruscos de temperatura, la pressió del vent i la pluja, l’alçada del vidre, etc.
No t’oblidis del manteniment i neteja dels vidres. Alguns sistemes d’obertura et permetran accedir fàcilment per gaudir-los sempre impecables, mentre que els vidres fixos resultaran més complicats de mantenir en bon estat. Per solucionar-ho, tingues en compte que hi ha vidres amb tractament d’auto neteja, una opció molt útil en les estructures de difícil accés.

Els perfils més adequats
De la mateixa manera que succeeix amb el sistema d’obertura, escollir els perfils o fusteries es converteix en una qüestió fonamental. Les de PVC proporcionen nivells d’aïllament tèrmic molt alts gràcies a les seves propietats no conductores, mentre que els perfils d’alumini, una de les propostes més emprades, compten amb una resistència, seguretat i lleugeresa insuperable. També tens la possibilitat d’escollir una fusteria de fusta, de gran bellesa i calidesa inigualable, encara que depenent del tipus de fusta escollit, el pressupost pot encarir notablement.

Foto ©Belen Sueiro

Paviments resistents
Tant si utilitzes l’hivernacle només com a sala o menjador d’exterior, com si el decores amb moltes plantes per crear un espai vegetal, decoratiu i acollidor, procura escollir un tipus de terra altament resistent. Els acabats porcellànics que imiten diferents textures com lames de fusta o pedres naturals, es convertiran en una bona opció per gaudir d’un terra de qualitat, fàcil de mantenir i netejar. Si prefereixes els ambients de tall contemporani, escull el microciment, una alternativa de tendència, ideal també per espais d’aquestes característiques.

Foto ©Belen Sueiro

Mobiliari pel teu oasi particular
En funció dels metres disponibles, pots triar crear un tipus d’ambient o un altre. Si comptes amb una superfície àmplia, podràs dissenyar un saló i menjador d’exterior fàcilment. Escull mobiliari adequat per complir amb les teves expectatives i necessitats, de fibres vegetals, fusta, alumini, ferro, etc., en funció dels teus gustos personals. Si l’espai és reduït, pots col·locar una còmoda butaca amb reposapeus i envoltar-te de plantes, perquè el teu hivernacle es converteixi en un oasi de relaxació i així gaudir dels millors moments de serenitat, en contacte amb la natura, fins i tot si vius en una ciutat.

Foto obertura ©Fia Studio

Notícies relacionades

Com habilitar una terrassa per aprofitar-la a l’hivern

Com decorar la teva casa per fer-la més càlida a l’hivern

Com instal·lar una petita piscina a casa sense fer obres

Com cuidem i mantenim el nostre jardí vertical

Calefacció per a exteriors

<< tornar