Juny 2018 #53
Decoració

Cocooning: com a casa, enlloc

Descobrim el cocooning, una tècnica decorativa per crear espais que convidin al recolliment. Utilitzant elements i solucions decoratives concretes convertirem una llar en un autèntic refugi.

El cocooning existeix des de la dècada dels anys 90. Es tracta d’un terme creat per Faith Popcorn, consultora de màrqueting especialitzada en branding i ‘caçadora’ de tendències, qui va definir el terme com una proposta per convertir una casa en un refugi on sentir-se més a gust.

El cocooning aplicat a l’univers domèstic promou el plaer de la vida a casa, amb focus en elements que permetin relaxar-se i gaudir d’un entorn més agradable i acollidor; els cocooners se centren en la llar i la vida en família, per sobre de la vida a l’exterior, fomentant la convivència de portes endins, organitzant dinars, sopars i diferents activitats al costat de la família i amics, sessions de cinema, tardes de jocs de taula, etc.; fins i tot decideixen treballar des de casa, sempre que la professió els hi permeti, en un ambient més relaxat, informal i confortable.

A la sala
La sala d’estar es converteix en l’autèntic cor dels ambients cocooning. És l’espai perfecte per compartir i en el qual es duen a terme la major part d’activitats de la llar. Per aconseguir una sala d’acord amb aquest estil serà necessari prestar especial atenció a la zona de seients, sofàs, butaques i chaise longues. Han de ser peces més confortables, toves i de teixits molt agradables, com el vellut, per exemple, un tipus de tela de tendència que aporta una textura suau, més acollidora. Els coixins es converteixen en elements essencials: farciments de plomes i confeccionats amb teles orgàniques, t’ajudaran a crear un ambient més recollit i 100% confortable. En els mesos més freds de l’any, afegeix mantes de pèl o llana tricotada de punt gruixut i, a la primavera o estiu, complements tèxtils més frescos, però igualment acollidors, com el lli rentat o el cotó; solucions per dissenyar un espai més acollidor.

Tonalitats càlides
Pel que fa als colors, decanta’t per tonalitats càlides inspirades en la naturalesa, com verds secs, ocres o marrons, combinats amb tonalitats neutres, com blancs, grisos o tons pedres, gammes cromàtiques que generen més sensació de comoditat i recolliment. Durant els mesos de primavera o estiu pots afegir alguns detalls més frescos en tons blaus, verds clars o grocs per dissenyar espais més alegres, perquè els ambients siguin també confortables, fins i tot quan les temperatures són més altes.

Mobiliari rústic
Utilitza mobiliari essencialment d’estil rústic, alguns elements reciclats i peces o accessoris artesanals, al costat de mobles més funcionals de tall contemporani, de manera que cada habitatge adquireixi l’estil i funcionalitat que requereix aquest particular estil decoratiu, en el qual es promou la vida a la llar, creant autèntics refugis vitals.

El menjador i la cuina
El menjador també es converteix en una zona fonamental en els ambients cocooning. La taula de menjador s’utilitza diàriament, per menjar, sopar o treballar i, si hi ha nens a casa, fer els deures, jugar o dibuixar. Mentre l’utilitzem, la televisió o els telèfons mòbils han de quedar relegats a un segon terme, sempre apagats o allunyats, per evitar possibles distraccions i crear un ambient més familiar i comunicatiu. Utilitza cadires més confortables, entapissades o de dissenys ergonòmics, que convidin a romandre asseguts, conversant. La cuina, sigui d’estil rústic, actual o tradicional, adquireix més rellevància, especialment aquelles que estan obertes a la sala i menjador. La família participa en les tasques diàries per cuinar, recollir o simplement xerrar. Tria materials càlids com la fusta pel mobiliari de la cuina al costat d’altres materials i propostes que aportin la funcionalitat que requereix aquest tipus d’espais.

Aprofita també qualsevol racó per dissenyar una zona de relaxació, com si fos un petit chillout i així convertir la teva llar en un autèntic refugi: només necessitaràs incorporar un balancí, una butaca penjada del sostre o un matalàs i alguns coixins decoratius, per crear el teu racó de desconnexió favorit.

Petits detalls
Presta especial atenció als petits detalls, fins i tot a les olors: utilitza perfums de la llar en forma d’espelmes perfumades, sprays, mikados o vaporitzadores amb olis essencials, para aromatitzar tots els racons. A l’estiu tria aromes més fresques, florals o cítrics, com l’espígol o la flor de taronger i, a la tardor o hivern, perfums més intensos i dolços, la canyella, vainilla o les aromes amanerades com el de fusta de cedre, amb els quals aconseguiràs crear espais més acollidors i suggeridors.

Notícies relacionades

Idees per vestir la teva llar amb flors

Claus de la decorció wabi-sabi: la bellesa de la imperfecció

5 propòsits per decorar la teva casa el 2018

Com ha de ser un dormitori per descansar de veritat

Com habilitar un escriptori en qualsevol racó

<< tornar