Juny 2018 #53
Decoració

Claus per triar correctament les cortines i estors de la teva casa

Vestir de forma adequada les finestres de la teva casa es converteix en un aspecte fonamental per potenciar l’harmonia dels espais. Escollir correctament el sistema de confecció de les cortines i tipus d’estors t’ajudarà a definir i diferenciar l’estil decoratiu dels ambients de la teva llar.

Els caients de cortines aportaran un aire més clàssic, romàntic o natural, mentre que els estors, especialment els d’screen, es converteixen en l’opció perfecta per als ambients d’estil contemporani. T’expliquem tot el que has de saber per triar la proposta més adequada en funció dels teus gustos i necessitats.

Cortines i cortinetes
Si t’agraden els espais sofisticats, decanta’t per uns caients de cortines i/o cortinetes. El sistema de confecció de cada peça determinarà el tipus de caiguda, més o menys ondulada. Les capçaleres -o sistemes de plec o fos- més comunes són les traves, argolles, pinça americana, taules, nusos, etc. Si necessites obrir i tancar les cortines freqüentment, escull un sistema d’argolles; en canvi, si li vols donar un ús menor a aquesta peça pots decantar-te per traves, llaços o nusos que, encara que no es llisquen fàcilment, resulten molt decoratius.

Per penjar les cortines i cortinetes, pots triar entre un sistema de riells o una barra; els riells es poden fixar a la paret o al sostre, són pràctics i es mouen amb l’ús de cordes o interruptors. Les barres, més decoratives, poden estar fabricades en diferents materials com a ferro, fusta, acer, etc. Les de fusta clara i les d’acer mat són perfectes per ambients actuals, en canvi les de fusta fosca, decapades, ferro o forja es converteixen en la millor solució per salons clàssics o rústics.

Teixit de les cortines
El tipus de teixit que triïs per confeccionar les cortines o cortinetes també influirà en l’estil decoratiu de cada ambient. En funció de la lluminositat i amplitud de l’habitació, podràs escollir entre un tipus de tela o una altra. Tingues en compte, per exemple, que els grans estampats i els teixits més pesats, redueixen sensiblement la percepció de les dimensions de l’espai, mentre que les teles més lleugeres, amb certa transparència, multipliquen la lluminositat del mateix.

Per ambients d’estil actual, escull caigudes de cortines o cortinetes molt llises, en lli o cotó i en tons neutres, blancs o grisos, amb capitosts simples, amb ullets metàl·lics o sistema de riells. Per espais d’estil clàssic, decanta’t per teles amb molt cos com el vellut, els jacquards o les cretones. Pels de tall romàntic, les caigudes de organdí, lli o cotó fi amb petits motius estampats de dissenys florals o botànics es converteixen en la proposta ideal. Per estances de caràcter rústic tria llis gruixuts o teixits naturals com a cotó de trama gruixuda o teles de sac o jute.

Estors i screen
Els estors poden utilitzar-se en combinació amb caients de cortines, per crear ambients més vestits, clàssics, rústics o romàntics, o de forma individual, especialment per espais més actuals. Escull en funció del tipus de lluminositat i estil de cada espai que vagis a decorar.

Els estors tipus paquet es recullen en plecs horitzontals, creant així una caiguda més natural. Al costat d’unes cortines situades a cada costat en grans finestrals, ofereixen un resultat molt elegant.

Els estors enrotllables són perfectes per ambients contemporanis. Pots trobar-los en diferents tipus de teixits com el cotó, la loneta o screen i s’articulen amb sistemes automatitzats a motor o cadenes. Els de screen, teixit tècnic d’última generació, es componen de filaments de PVC o polièster i fibra de vidre i s’han convertit en la solució més funcional, gràcies al seu fàcil manteniment. Depenent del tipus de lluminositat i privadesa que vulguis afegir a l’espai, podràs escollir entre diferents intensitats i coeficients d’obertura del teixit: lleuger, amb filtre solar, opacs o el sistema blackout, que no permet l’entrada dels raigs solars, perfecte per a dormitoris sense persianes.

Els estors venecians els trobaràs fabricats amb tela i podràs reconèixer-los pel seu efecte molt ondat en la part inferior, el recurs ideal per estades d’estil clàssic. Finalment, les persianes venecianes estan fabricades en fusta, alumini o PVC, i són graduables, per tant permeten l’entrada de llum natural quan ho necessitis.

Notícies relacionades

Trucs per renovar la teva casa de forma fàcil i ràpida

5 propòsits per decorar la teva llar el 2018

Consells per realitzar el canvi d’armari dels tèxtils de la llar

Què és el hygge i com s’aplica a la llar

Com decorar la teva llar a l’estil cottage

<< tornar